lauantai 30. lokakuuta 2010

31.10.1898


Jyväskylän-Suolahden radan vihkiäisjuna saapuu soihduin valaistulle Suolahden uudelle asemalle kello 16.00. Emäpitäjän Laukaan kunnanesimies R. Manerus kohottaa eläköön-huudot.
”Puolen tunnin verran viivyttyä Suolahdella käännettiin rautahepo paluumatkalle”, raportoi Keski-Suomi –lehti.
Vihkiäisjuhlat järjestettiin Laukaan Kankaanpään talossa. Tarjolla oli mm. ”riisiryyniputinkia”, lintupaistia ja parhaita Bordeaux´n viinejä. Ilmankos lehdistön mukaan ”päivälliset olivat komeat ja mieli-ala hilpeä”.
Rautatien myötä Suolahdesta tuli merkittävä liikennesolmu. Aamujunan saavuttua matka jatkui höyrylaiva Keiteleellä Viitasaarelle kolmesti viikossa.
Haapamäki-Jyväskylä-Suolahti –rata valmistui nopeasti, vain kolmessa vuodessa. Kesti melkein 50 vuotta päästä jatkamaan Äänekoskelta pohjoiseen.
Äänekoski-Haapajärvi-osuus valmistui vasta kesällä 1960. Lauantaina 30.10. radan 50-vuotista historiaa juhlistetaan höyryveturikyydillä Suolahden Vanhalta asemalta Äänekosken seisakkeelle ja takaisin. 

tiistai 19. lokakuuta 2010

25.10.1997

Kajaanilaisen kirjailijan ja kulttuuritoimittajan Eero Marttisen elämäkerta elokuvaohjaaja Mikko Niskasesta julkistetaan Konginkangas-päivillä lähes seitsemän vuotta taiteilijan poismenon jälkeen.
Aikalaisten tarttuminen Käpykolon suorapuheisen ja ristiriitaisen isännän elämäntyöhön oli ilmeisen vaikeaa. Marttinen ehti odotella, että joku muu elämäkerran tekisi, mutta kun kirjaa ei kuulunut, päätti hän kirjoittaa sen itse. Kirja sai nimekseen Täyttä elämää - elokuvamies.
Jo tuolloin oli tiedossa, että Peter von Baghilla oli työn alla elokuva Niskasesta. Kolmetuntinen dokumentti Mikko Niskanen - ohjaaja matkalla ihmiseksi valmistui vasta tänä vuonna. Elokuvasta nähdään kahtena erikoisesityksenä KinoMikossa Äänekoskella 22. ja 23. marraskuuta.  - Terho Vuorinen

tiistai 12. lokakuuta 2010

13.10. 1992

Konginkankaalaisen hevosmiehen valmentama Poika-Viltter saa vuoden mittaisen kilpailukiellon dopingista. Kahdeksanvuotiaan orin näytteestä löytyi eläinten tulehduskipulääkkeenä käytettyä fenyylibutatsonia Mikkelin raveissa 25. elokuuta.
Lääke ei Poika-Viltteriä auttanut, sillä se ei sijoittunut lähdössään. Huono onni iski, kun dopingtutkijat arpoivat vaaleanpunarautiaan orin testattavaksi.

Poika-Viltteriä ei enää koskaan nähty kaviouralla, sillä sen kuolinpäiväksi on hevosrekisterin mukaan merkitty 21.10.1992. Poika-Viltteri ehti voittaa 1990-luvun taitteessa ravit kymmenen kertaa ja tienata omistajilleen runsaat 60 000 markkaa.
Suomen Hippoksen hallitus langetti saman mittaisen kilpailukiellon myös valmentajalle. Oikeus meni vuodeksi niin ohjastamiseen, hevosten vastuuvalmentamiseen ja kilpailuihin ilmoittamiseen. - Terho Vuorinen