maanantai 17. syyskuuta 2012

18.9. 1998


Muhluniemen pormestari (Jukka Lehtonen) puhuu. Kuva: Koiviston kyläyhdistys

Koiviston museotie avataan. Juhlassa kuullaan komeaa torvisoittoa ja nähdään hienoja historiallisia asuja 1800-luvulta, postimestari ottaa vastaan postihevosen ja krenatöörit paukuttelevat museotykillä kunnialaukauksia.
Museoautojen kulkueen tähti on August Tourusen – kylän oman liikennöitsijän – museobussi, jonka kuljettajakin on sonnustautunut 1920-luvun ajomiehen asuun. Juhlapuheen pitää Tie- ja vesihallituksen entinen pääjohtaja Jouko Loikkanen.
Museotie noudattaa 1700-luvun lopun tieuria, joiden risteyksessä Koiviston kylä oli. 1775 kuninkaan käskykirjeellä perustettiin Vaasan-Kuopion-tie, jonka keskipisteeksi tuli sisämaan ensimmäinen postikonttori (1786) ja Vanhan Koiviston talon kestikievari. Viereisen kruununmakasiinin luona käytiin myös Suomen sodan kuuluisa taistelu.
Koivisto oli 1840-luvulle asti maakunnan hallintokeskus ja Laukaan pitäjän keskus. VIrkatalojen lisäksi Koivistossa oli piirilääkäri, sairaala ja apteekki.
Postitalona toiminut Muhluniemi, 1500-luvulla perustettu Koiviston ensimmäinen kantatila, oli vahva ehdokas myös seminaarin paikaksi. Jos korkeakoulua ei olisikaan perustettu Jyväskylään, Koivistossa olisi tänä päivänä suurkaupunki – ja museotie varmaankin meluisa markkinakatu.
Koivistosta on kotoisin moni suurmies. Muhluniemessä syntyi myös Äänekosken maineikkain kansainvälinen rikollinen. Hänestä kerrotaan lisää seuraavan ÄKS:n Eilen tänään –palstalla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti