maanantai 17. syyskuuta 2012

18.9. 1998


Muhluniemen pormestari (Jukka Lehtonen) puhuu. Kuva: Koiviston kyläyhdistys

Koiviston museotie avataan. Juhlassa kuullaan komeaa torvisoittoa ja nähdään hienoja historiallisia asuja 1800-luvulta, postimestari ottaa vastaan postihevosen ja krenatöörit paukuttelevat museotykillä kunnialaukauksia.
Museoautojen kulkueen tähti on August Tourusen – kylän oman liikennöitsijän – museobussi, jonka kuljettajakin on sonnustautunut 1920-luvun ajomiehen asuun. Juhlapuheen pitää Tie- ja vesihallituksen entinen pääjohtaja Jouko Loikkanen.
Museotie noudattaa 1700-luvun lopun tieuria, joiden risteyksessä Koiviston kylä oli. 1775 kuninkaan käskykirjeellä perustettiin Vaasan-Kuopion-tie, jonka keskipisteeksi tuli sisämaan ensimmäinen postikonttori (1786) ja Vanhan Koiviston talon kestikievari. Viereisen kruununmakasiinin luona käytiin myös Suomen sodan kuuluisa taistelu.
Koivisto oli 1840-luvulle asti maakunnan hallintokeskus ja Laukaan pitäjän keskus. VIrkatalojen lisäksi Koivistossa oli piirilääkäri, sairaala ja apteekki.
Postitalona toiminut Muhluniemi, 1500-luvulla perustettu Koiviston ensimmäinen kantatila, oli vahva ehdokas myös seminaarin paikaksi. Jos korkeakoulua ei olisikaan perustettu Jyväskylään, Koivistossa olisi tänä päivänä suurkaupunki – ja museotie varmaankin meluisa markkinakatu.
Koivistosta on kotoisin moni suurmies. Muhluniemessä syntyi myös Äänekosken maineikkain kansainvälinen rikollinen. Hänestä kerrotaan lisää seuraavan ÄKS:n Eilen tänään –palstalla.  

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

14.9.2001


J
Jarmo Lampelan ohjaama Joki-elokuva saa ensi-iltansa ja saa välittömästi innostuneen vastaanoton.
Elokuvaa on kuvattu Äänekoskella edellisen vuoden elo-syyskuussa. Näyttelijät ja kuvausryhmä asuivat kaupungissa kuusi viikkoa, mikä tuottaja Riikka Poulsenin
mukaan ”varmasti edesauttoi ihmeellisen hyvää ja voimakasta työilmapiiriä”.
Joki kerääkin seuraavassa Jussi-gaalassa tärkeimmät palkinnot: parhaasta elokuvasta, ohjauksesta ja käsikirjoituksesta sekä leikkauksesta ja äänisuunnittelusta.
Keväällä 2012 aloittaneen Äänekosken elokuvakerho Club 35mm:n avajaisleffa on tietenkin Joki.
Useilla festivaaleilla palkittu elokuva nostaa myös Äänekosken maailmankartalle. Muun muassa saksalaisessa nettitietosanakirjassa Äänekoskesta mainitaan kaksi merkittävää seikkaa: koripallojoukkue Huima ja Joki-elokuvan tapahtumapaikka.

Onko sinulla muistoja Joki-elokuvan kuvauksista syksyltä 2000?