keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

28.4. 1973

Tapahtumapaikka on Honkolan ja Hietaman kylien rajalla.
Valtatie 13 ylittää Kiimasjärvestä Naarajärveen laskevan Suojoen vähän ennen nykyistä Martin Kievaria. Tuona iltana  Arto Matikainen, 23, kaahaa sillalle tuliterällä Alfa Romeo GTV:llä noin sataa viittäkymppiä.
Ilma on sateen jäljiltä kylmennyt; sillan kansi on jäässä. Auto luistaa vastakkaiselle kaistalle, kääntyy ympäri, törmää penkkaan ja pyörii lukuisia voltteja. Ensimmäisenä autosta sinkoaa juuri äsken nelostien risteyksestä kyytiin noussut liftarityttö – Maija Valkeinen selviää ainoana hengissä.
Kuljettajan lisäksi surmansa saa Tuula Ruotsalainen ja hänen kuuluisa 24-vuotias poikaystävänsä, jota oltiin kiireellä viemässä keikalle Kukonhiekan lavalle. Laulajan ura on ollut hurjassa nosteessa sen jälkeen, kun hän voitti edellisen Syksyn Sävelen.
Lähes 40 vuoden jälkeenkin moni äänekoskelainen osaa vastata kysymykseen: “Missä olit, kun kuulit Sammy Babitzinin kuolemasta?”


19 kommenttia:

  1. Sammysta olisi tullut Suomen artistien kärkiluokkaa, jos olisi saanut jatkaa elämää. Kirka -veli jatkoi siitä mihin Sammy jäi. Nyt on molemmat veljet taivaallisten artistien joukoissa.
    Nim. 1973, olin 17 v nuori nainen ja Sammyn ihailija

    VastaaPoista
  2. Muistan itse olleeni naapurissa Peuhkuristen leikkimökissä, jonka seinällä oli Suosikki-juliste Alice Cooperista, vaikka se oli mies. Ihmiset olivat kiihtyneitä. Koska mulla ei ollut aavistusta, missä on Suojoen silta, en oikeasti tajunnut, että Suuren Tähden elämä liippasi mitenkään omaani.

    VastaaPoista
  3. Muistan Pukkimäellä poliisiaseman takapihalla ruttaantuneen auton, jota kävimme ihmettelemässä, penskoja kun olimme. Ei kiva näky, ja on piinannut läpi elämän.

    VastaaPoista
  4. Minä muistan tuosta tapahtumasta sen, että ajettiin silloisen poikakaverin kanssa isältäni lainatulla autolla ohi, kun onnettomuus oli juuri tapahtunut. Oltiin kai menossa juuri Kukonhiekkaan, en muista...
    Mutta mietittiin silloin, että pitäisikö palata takaisin kotiin, että toimittaja-isä pääsisi omalla autollaan onnettomuuspaikalle juttua tekemään.
    Eipä palattu ja harmitti jälkeenpäin tottakai, oli sentään kyse aikamoisesta ikävästä uutisesta!

    VastaaPoista
  5. Sen muistan kun seuraavana päivänä poljettiin pyörillä vanhan putkan taakse Pukkimäellä katsomaan romuttunutta virhreää Alfa Romeota jonka takaikkunalla retkotti rikkinäinen c-kasetti sekä punavalkoinen tennari!

    VastaaPoista
  6. Olin kotona ja seuraavana päivänä ajoin polkupyörällä Mämmenkylältä vanhan putkan taakse toteamaan tuon saman kuin Ile.

    VastaaPoista
  7. Seuraavana päivänä iskä käytti kolaripaikalla ja viikolla käytiin katsomassa Alfaa vanhan putkan takana. Se oli silloin peitetty pressulla, mutta samaalla paikalle tuli joku kuvaaja ja pressu poistettiin.

    VastaaPoista
  8. Kotona, uutisista näin. Olin 9-vuotias ja muistan surun ja itkun.

    VastaaPoista
  9. Muistan vaan hämärästi, että kaikki oli järkyttyneitä Saarijärvellä. Onnettomuuspaikka oli tuttu, kun vietin paljon aikaa Hietamalla, kun olin pieni.

    VastaaPoista
  10. Myös Sunnuntai aamuna heti vanhan putkan takapihalle. Siellä oli Alfa Romeo romuna. Ja otin muistoksi sirpaleen tuulilasista. Tosin muutoissa jo hävinnyt- harmi.

    VastaaPoista
  11. Asuin tuolloin jo Tampereella. Muistan että uutinen tuntui hämmentävälle, etenkin kun kaikki Syksyn sävelet oli tullut seurattua ja joka kappale muistettiin hyvin. Vielä enemmän taisi hämmentää mieltä uutinen Jarno Saarisen kuolemasta, joka tapahtui lähes kuukautta myöhemmin. Kaksi tähteä lähti lyhyen ajan sisällä.

    VastaaPoista
  12. Olin Kukonhiekassa. Bändi kuulutti illan aikana, että Sammy ei nyt tule esiintymään ja on pitkän aikaa pois esiintymislavoilta. Bändi soitti sinä iltana keikan ilman Sammyä.

    VastaaPoista
  13. Muista itse kuulleeni siitä asiasta kymmenvuotiaana penskana uutisista. Olen kotoisin Keuruulta ja siellä tajuttiin, että lähellä oli.

    Muistakaamme vielä sekin, että Sammy oli myös lupaava lauluntekijä. Jäi näkemättä, että olisiko hänestä ollut lunastamaan lupauksia...

    VastaaPoista
  14. Alfa ei ollut uusi,Sammy osti sen käytettynä. Autolla oli ilmeisesti ollut kilpailutausta koska se oli alkujaan varustettu turvakaarilla.

    VastaaPoista
  15. Liftari tyttö oli hypännyt kyytiin Jyväskylästä, ei nelostien tienhaarasta.

    http://keskustelu.suomi24.fi/node/1010715

    Tuolta löytyi RIP Sammy:n kirjoittama (löytämä) pitkä teksti joka lähinpänä totuutta mitä tullut vastaan tunnin nettiä seliltuna. Siinäkin virheitä mm. liftarin muistinmenetyksestä ja tajunnan asteesta. Nykyään "liftarityttö" ei anna lausuntoja tapaukseen liittyen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän oli tämän liftarin vaikutus onnettomuuteen? Vähintään kuljettajan huomiokyvyn heikentäminen, jne..

      Poista
  16. Pitäisi antaa, koska tämä asiahan kuuluu ihan koko Suomen kansalle, eikä hänellä ole mitään oikeutta pidättäytyä kertomasta. Jos olisin toimittaja, lähtisin selvittämään tapausta vielä näiden vuosien jälkeen - ennen kuin on liian myöhäistä ja viimeinenkin eloonjäänyt kuopattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi hänen olisi pitänyt puhua, tai pitäisi edelleenkään? Hänellä on mukanaan oma traumansa lopun elämäänsä - eikö mikään tässä maailmassa ole pyhää ja ihmisten yksityisyyttä osata kunnioittaa?

      Minä olin vajaa 2-vuotias Sammyn kuollessa, joten vaikea sanoa, missä tarkalleen olen ollut tuona hetkenä.
      Usein on sanottu, että jos Sammy olisi elänyt ja jatkanut muusikonuraansa, hänestä olisi tullut veljeään suositumpi. Itsekin uskon näin.

      Poista
  17. Kuinka vanha olit Anne kun Kirka kuoli

    VastaaPoista